Τελωνείο Καρλοβάσου

Τελωνείο Καρλοβάσου

Τελωνείο Καρλοβάσου

SW_ROU~3

Στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά την περίοδο της Ηγεμονίας στη Σάμο, ξεκίνησε να κατασκευάζεται, δυο χιλιόμετρα από το Νέο Καρλόβασι, το λιμάνι Καρλοβασίου.  Η θέση επιλέχθηκε από τον ισχυρό πολιτικό Ιωάννη Χατζηγιάννη. Το Τελωνείο στο λιμάνι Καρλοβάσου ιδρύθηκε και λειτούργησε από τότε, ελέγχοντας όλες τις εξαγωγές και φορτώσεις σαμιακού οίνου από την ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο πως στην περιοχή του Καρλοβάσου άνθισε το Οινεμπόριο και οι μεγάλες Οινεμπορικές  Οικογένειες διέθεταν ιδιόκτητες οιναποθήκες (πετρόκτιστες «ταβέρνες»).

Τελωνείο Καρλοβάσου

Gallery

Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Καρλόβασι

Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Καρλόβασι

Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Καρλόβασι

SW_ROU~3

Το κεντρικό Οινοποιείο του ΕΟΣ Σάμου, βρίσκεται στο Καρλόβασι επί της οδού Κων/νου Κανάρη. Το Οινοποιείο διαθέτει εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις  μηχανολογικού εξοπλισμού, παραλαβής, οινοποίησης, παλαίωσης και εμφιαλωτικής γραμμής.

Πλησίον των κεντρικών κτιρίων του Οινοποιείου, σε ιδιόκτητο χώρο του ΕΟΣ Σάμου, δημιουργείται αποστακτήριο στέμφυλων του μοσχάτου για δημιουργία τσίπουρου. Με το πέρας των εργασιών και την εγκατάσταση των αποστακτικών μηχανημάτων θα υπάρχει εκεί και χώρος γευστικής δοκιμής.

Στην είσοδο του Οινοποιείου Καρλοβάσου λειτουργεί κατά τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο, επισκέψιμη στο ευρύ κοινό, «Κάβα», στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί  στα εκθέματα και να δοκιμάσει σαμιακούς οίνους.

Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Καρλόβασι

Gallery

Παραλιακή ζώνη Καρλοβάσου – Πλύσιμο κοφινιών

Παραλιακή ζώνη Καρλοβάσου – Πλύσιμο κοφινιών

Παραλιακή ζώνη Καρλοβάσου – Πλύσιμο κοφινιών

SW_ROU~3

Μεγάλη σημασία είχαν πάντα στην καλλιέργεια και συγκομιδή του σαμιακού οίνου τα καλάθια και τα «κοφίνια». Στη Σάμο, στο τέλος κάθε μέρας του τρύγου, μετά τη ζύγιση και παράδοση των σταφυλιών οι αμπελουργοί φρόντιζαν να τα ξεπλένουν στη θάλασσα. Επρόκειτο για μια διαδικασία που δεν αμελούσαν και την έκαναν με μεγάλη προσοχή, ώστε να φεύγουν οι ξηρές ρόγες που υπάρχουν ενδιάμεσα στις βέργες καθώς και τα υπολείμματα του σταφυλοχυμού. Το αλάτι που ξηραινόταν πάνω στις βέργες της λυγαριάς, εμπόδιζε την ανάπτυξη μικροοργανισμών και εντόμων, οπότε τα κοφίνια είχαν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Η παραλία του Καρλοβάσου ήταν ένα από τα προσφιλή τους σημεία για αυτήν τη διαδικασία.

Παραλιακή ζώνη Καρλοβάσου – Πλύσιμο κοφινιών

Gallery

Οινοποιείο Nopera

Οινοποιείο Nopera

Οινοποιείο Nopera

eikona_post

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στα μέσα του 19ου αιώνα η ιστορική οικογένεια Nopera φεύγει από το νησί της Μάλτας και εγκαθίσταται στο νησί της Σάμου. Στη Σάμο αρχικά η οικογένεια ασχολείται με το Σαμιώτικο κρασί δημιουργώντας ένα κρασί υψηλής ποιότητας από την ποικιλία του λευκού μοσχάτου, και αργότερα ξεκινώντας την εμπορεία Μοσχάτου με εξαγωγές σε διάφορες χώρες.  Η δραστηριότητα του οινοποιείου, όπως και όλων των άλλων οινοποιείων της εποχής, σταματάει το 1934 με τη θέσπιση της νομοθεσίας περί της Αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού για τους αμπελουργούς της Σάμου.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 2000, αρχίζει ο αγώνας για την άρση του νόμου της Αναγκαστικότητας και την πορεία προς την απελευθέρωση της αγοράς και της αδειοδότησης του Σαμιακού κρασιού. Στον αγώνα αυτό η οικογένεια Nopera συμμετείχε ενεργά στηρίζοντάς την ιδέα της αναβίωσης και το όραμα της αλλαγής της νομοθεσίας. Τελικά, η άρση της αναγκαστικότητας, που καταργεί τον αναγκαστικό χαρακτήρα του ΕΟΣ Σάμου, η οποία επιβλήθηκε βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έλαβε επίσημο χαρακτήρα στις 27 Απριλίου 2016.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟIΕΙΟ

Το 2013 ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ιδιωτικό οινοποιείο της Σάμου από το 1934,  η ‘’Nopera winery’’  της οικογένειας του Νικόλαου Μυτιληναίου, συνεχίζοντας την οινική οικογενειακή παράδοση, αναβιώνοντας τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες και αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις διάφορες ποικιλίες της ξηρής διάστασης.

Η Nopera διαθέτει τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες, 40 στρεμμάτων, σε διαφορετικές περιοχές της Σάμου, στους οποίους υπάρχουν αμπέλια με μ.ο.ηλικίας 30 έτη.

Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη από βιολογικούς αμπελώνες και εν συνεχεία με ήπιες μεθόδους οινοποίησης, στόχος είναι να δώσουν το 100% της ποικιλίας τους στο τελικό προϊόν, το κρασί.

Οινοποιείο Nopera

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Σήμερα, το boutique οινοποιείο Nopera πέρα από το Nopera Epitome, το κλασσικό, πληθωρικό σαμιώτικο κρασί σε γλυκιά οινοποίηση, μας συστήνει το Nopera Roya Oak, το πρώτο Μοσχάτο Σάμου που ζυμώνεται και ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι. Διακριτικά αρώματα βανίλιας με νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων συνθέτουν ένα πολύπλοκο και ισορροπημένο μοσχάτο, έτσι όπως δεν το έχουμε δοκιμάσει ξανά.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – Ο ΣΤΟΧΟΣ

Η Φιλοσοφία του ”Nopera winery”  είναι να καινοτομούν, να εξελίσσονται, να παράγουν εκλεκτά κρασιά, ανεξάρτητα με το χρόνο και το κόστος που απαιτείται, και να δίνουν στο οινόφιλο κοινό των Ελλήνων αλλά και των ξένων επισκεπτών την απόλυτη έκφραση γεύσης και αρωμάτων της ιδιαίτερης ποικιλίας τους.

ΦΙΑΛΕΣ

  • NOPERA 2014 VINTAGE,375ml
  • NOPERA EPITOME, 500ml
  • NOPERA ROYA
  • NOPERA ROYA OAK

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πορφυρίου 3, 83200 Καρλοβάσι,
Σάμος, Ελλάδα
+30 6987 083 307
info@noperawine.com

STORE LOCATOR

Gallery

Καρέκλα Γ. Ρίτσου, Καρλόβασι

Καρέκλα Γ. Ρίτσου, Καρλόβασι

Καρέκλα Γ. Ρίτσου, Καρλόβασι

SW_ROU~3

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος έζησε τα πιο γόνιμα χρόνια της ποίησής του, εξορισμένος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στο Καρλόβασι της Σάμου. Η γυναίκα του, Γαρυφαλιώ Γεωργιάδου ήταν Σαμιώτισσα.

Η συλλογή του «Τα αρνητικά της σιωπής» γράφτηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1987. Σε πολλά ποιήματα του αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στο Σαμιακό οίνο.

Στο Καρλόβασι ο Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, συνήθιζε να κάθεται σε μια μεγάλη ξύλινη καρέκλα και να ατενίζει το Αιγαίο πέλαγος από ένα συγκεκριμένο σημείο επί της παραλιακής λεωφόρου Καρλοβάσου.

Ο Δήμος Καρλοβάσου για να τιμήσει τη μνήμη του, έστησε στο σημείο εκείνο μία πέτρινη πολυθρόνα, ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούσε ο ποιητής. Η «καρέκλα» είναι ορατή στους επισκέπτες και εύκολα προσβάσιμη καθώς βρίσκεται σε υπερυψωμένη τειχισμένη βάση και είναι περιφραγμένη με σχοινιά.

Καρέκλα Γ. Ρίτσου, Καρλόβασι

Gallery

Pin It on Pinterest