Το ξύλινο βαρέλι

SW_ROU~3
Το ξύλινο βαρέλι είναι παραδοσιακά ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποθήκευσης για το κρασί. Η βασική διαφορά από τα πλαστικά ή ανοξείδωτα σκεύη είναι ότι επιτρέπει τη σταδιακή επίδραση του οξυγόνου στο περιεχόμενό του.
Ένα ξύλινο βαρέλι προσδίδει στο κρασί αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένο, καπνιστό χαρακτήρα (από το «κάψιμο» που επιδέχεται το βαρέλι στο εσωτερικό του) και επιτρέπει στο οξυγόνο να έρθει σε αργή και ελεγχόμενη επαφή με το κρασί, καθώς εισέρχεται από τους πόρους του βαρελιού.
Το ξύλο της βελανιδιάς (δρυς) είναι το καλύτερο και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο για την κατασκευή βαρελιών και η Γαλλία είναι η κυριότερη και γνωστότερη χώρα προέλευσης ξύλων για την παρασκευή βαρελιών.
Είναι ευνόητο, λοιπόν, πως το είδος του ξύλου από το οποίο είναι φτιαγμένο το βαρέλι, το κάψιμό του και το μέγεθος των πόρων του διαμορφώνουν τόσο τα αποτελέσματα της παλαίωσης όσο και τη διάρκειά της.
Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!