Η συγκεκριμένη θεματική διαδρομή απευθύνεται κυρίως σε οινογνώστες και οινολάτρες, καθώς και εκείνους που τους ενδιαφέρει η οινογνωσία και η επίσκεψη στα οινοποιεία μιας περιοχής, ειδικότερα μιας νησιωτικής περιοχής όπως η Σάμος, όπου η ποικιλία του «άσπρου μοσχάτου» κατέχει το 98% του σαμιακού αμπελώνα. Τα Οινοποιεία που είναι σε λειτουργία στη Σάμο είναι 7. Ο ΕΟΣ Σάμου έχει δυο μεγάλα οινοποιεία, ένα στο Μαλαγάρι και ένα στο Καρλόβασι. Στο Καρλόβασι και την ευρύτερη περιοχή έχουν τις εγκαταστάσεις τους και τα Οινοποιεία Nopera, Βακάκη και Κωστάκη. Το μικρό οινοποιείο της οικογένειας Ελευθερίου βρίσκεται στο ορεινό χωριό Σταυρινήδες. Στην κεντρική Σάμο, στους Μυτιληνιούς είναι το Οινοποιείο Χατζηιωάννου. Στον Μαραθόκαμπο βρίσκεται το Οινοποιείο Κουτσοδόντη.
Ο επισκέπτης μπορεί να χωρίσει τις επισκέψεις του στο βόρειο και το νότιο τομέα και να επισκεφθεί όλα τα Οινοποιεία καθώς και το Μουσείο Οίνου, κατόπιν επικοινωνίας με τους υπεύθυνους λειτουργίας των οινοποιητικών εγκαταστάσεων ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η επίσκεψη. Καλό θα είναι σε αυτή τη διαδρομή να δοθεί περισσότερος χρόνος ανά επίσκεψη, ώστε ο επισκέπτης να απολαύσει οινογευστική δοκιμή των παραγόμενων σαμιακών οίνων.
Οινοποιεία
Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Καρλόβασι
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Το κεντρικό Οινοποιείο του ΕΟΣ Σάμου, βρίσκεται στο Καρλόβασι επί της οδού Κων/νου Κανάρη. Το Οινοποιείο διαθέτει εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, παραλαβής, οινοποίησης, παλαίωσης και εμφιαλωτικής γραμμής.
Πλησίον των κεντρικών κτιρίων του Οινοποιείου, σε ιδιόκτητο χώρο του ΕΟΣ Σάμου, δημιουργείται αποστακτήριο στέμφυλων του μοσχάτου για δημιουργία τσίπουρου. Με το πέρας των εργασιών και την εγκατάσταση των αποστακτικών μηχανημάτων θα υπάρχει εκεί και χώρος γευστικής δοκιμής.
Στην είσοδο του Οινοποιείου Καρλοβάσου λειτουργεί κατά τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο, επισκέψιμη στο ευρύ κοινό, «Κάβα», στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα εκθέματα και να δοκιμάσει σαμιακούς οίνους.
Οινοποιείο Nopera
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Στα μέσα του 19ου αιώνα η ιστορική οικογένεια Nopera φεύγει από το νησί της Μάλτας και εγκαθίσταται στο νησί της Σάμου. Στη Σάμο αρχικά η οικογένεια ασχολείται με το Σαμιώτικο κρασί δημιουργώντας ένα κρασί υψηλής ποιότητας από την ποικιλία του λευκού μοσχάτου, και αργότερα ξεκινώντας την εμπορεία Μοσχάτου με εξαγωγές σε διάφορες χώρες.
Οινοποιείο Κουτσοδόντη
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Η ιστορία του οινοποιείου Κουτσοδόντη ξεκινάει το 2016, όταν ο Μανόλης Κουτσοδόντης αφήνοντας τη δουλειά του στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Σάμου, οραματίζονται μαζί με τον αδελφό του Κωστή να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό. Τα δύο αδέλφια σπουδάζοντας οινολογία, χημεία και μηχανική και ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους δημιούργησαν ένα οινοποιείο μικρής παραγωγής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης με μοντέρνα συστήματα ελέγχου της ποιότητας.
Οινοποιείο Ελευθερίου
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Το οινοποιείο Ελευθερίου βρίσκεται σ ένα ορεινό χωριό στο νησί της Σάμου, το οποίο ονομάζεται Σταυρίνηδες. Ιδρύθηκε το 2017 από τους ιδιοκτήτες του, Ελευθερίου Πέτρο και την σύζυγό του, Βελάνη Ευαγγελία. Η ιδέα για την δημιουργία ενός παραδοσιακού οινοποιείου υπήρξε όνειρο της οικογένειας Ελευθερίου από πολύ παλιά, ξεκινώντας από τον παππού Νικόλαο Ελευθερίου. Στη συνέχεια η αγάπη για την καλλιέργεια των αμπελώνων πέρασε στον γιο, Στέφανο Ελευθερίου
Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Μαλαγάρι
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Είναι, πιθανότατα, μεταξύ των πρώτων χρονικά οινικών συνεταιρισμών της Ελλάδος και αποτελεί τον βασικότερο φορέα διαχείρισης της σταφυλικής παραγωγής του νησιού.
Οινοποιείο Χατζηϊωάννου
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Το 1994, όταν ο Γεώργιος Χατζηιωάννου επέστρεψε στην πατρίδα του τη Σάμο, γεννήθηκε και η ιδέα για την ενασχόληση της οικογένειας Χατζηιωάννου με την καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή κρασιών. Τότε έρχεται σε επαφή με επαγγελματίες της οινοποιίας και αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του Μοσχάτου Σάμου καθώς και τα ιδιαίτερα εδαφικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της Σάμου σε συνάρτηση με την καλλιέργεια αμπελιών.
Οινοποιείο Κωστάκη
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Το οινοποιείο Κωστάκη είναι το νεότερο οινοποιείο στη Σάμο, με τον πρώτο τρύγο να πραγματοποιείται το 2023. Είναι δημιούργημα της Ευμορφίας Κωστάκη που μεγάλωσε στη Σάμο και του Lorenz Immerfall ο οποίος έρχεται από τη Γερμανία. Και οι δύο κατέχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα σε αμπελουργία και οινολογία από διεθνή πανεπιστήμια καθώς και το δίπλωμα οινογνωσιας του WSET, τα οποία συνδυάζουν με πλήθος πρακτικών εμπειριών σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
Οινοποιείο Βακάκη
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Η εταιρεία, VAKAKIS WINES, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011 κάτω από δύσκολες συνθήκες , τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και γιατί η ίδρυση μιας οινοποιητικής επιχείρησης δεν ήταν δυνατή στη Σάμο, εξαιτίας του αναγκαστικού νόμου του 1934. Έτσι, λοιπόν, λόγω των παραπάνω, η επιχείρηση μέχρι το 2013 δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο οίνων και από το 2013 μέχρι σήμερα στην οινοποίηση και την εμπορία Σαμιώτικων Οίνων.