Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Μαλαγάρι

eikona_post

Λίγο πριν τον κυκλικό κόμβο που οδηγεί στον επιβατικό λιμένα Μαλαγαρίου, στην αριστερή πλευρά της παραλιακής λεωφόρου της Σάμου εκτείνονται οι ιδιόκτητες οινοποιητικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Πρόκειται για μια σειρά επάλληλων κτιρίων με χρήση παραλαβής, επεξεργασίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης, αποθήκευσης και εμπορικής διακίνησης του σαμιακού οίνου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας.  Ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Είναι, πιθανότατα, μεταξύ των πρώτων χρονικά οινικών συνεταιρισμών της Ελλάδος και αποτελεί τον βασικότερο φορέα διαχείρισης της σταφυλικής παραγωγής του νησιού.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου που αριθμεί 2.200 μέλη, παραδοσιακούς αμπελοκαλλιεργητές, από το 1934 μέχρι και σήμερα χωρίς καμία διακοπή εργασιών, συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της οινικής παραγωγής των παραγωγών – μελών του.

Η ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού της Σάμου μέχρι και τη σημερινή εποχή, παρά τις μεγάλες και κοσμοϊστορικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο διάβα του χρόνου, απέδειξε ότι η «ένωση» αυτή των αμπελουργών ήταν μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί αλλά και την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών.

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρίσεων.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Ο ΕΟΣ Σάμου διαθέτει δύο σύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι (την πρωτεύουσα του νησιού) και στο Καρλόβασι, (τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού), συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές, σε 27 χώρες, ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.

Το Μοσχάτο κρασί της Σάμου ταξιδεύει σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Δανία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Κίνα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία κ.α. Νέες αγορές προστίθενται κατ’ έτος στο σύνολο των 25 χωρών εξαγωγής.

Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Οι σαμιακοί οίνοι παραγωγής του φέρουν διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας και εφαρμογής των διεθνών προτύπων ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων.

Οινοποιείο ΕΟΣ Σάμου, Μαλαγάρι

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου στο Μαλαγάρι, λειτουργεί το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

ΟΙ ΟΙΝΟΙ

Το Μοσχάτο κρασί SAMOS παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι της περίφημης ποικιλίας «Άσπρο Μοσχάτο Σάμου», που καλλιεργείται σε παραδοσιακές «πεζούλες ξερολιθιάς» (αναβαθμίδες) μέχρι του ύψους των 900 μέτρων και με ελεγχόμενη, χαμηλή στρεμματική απόδοση. Τα κρασιά που παράγονται από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου είναι γλυκά, ημίξηρα και ξηρά. Οι ετικέτες που παράγονται είναι οι ακόλουθες:

    • Μοσχάτο άσπρο
    • Samos Grand Cru
    • Samos Vin Doux
    • Samos Anthemis
    • Samos Nectar
    • Samos Φυλλάς
    • Ψηλές Κορφές
    • Samena
    • Βαβέλ
    • Εκκλησιαστικός οίνος
    • Samos 1963
    • Άθικτος Οίνος «Βουνίτης»
    • Άθικτος Οίνος «Ερημίτης»
    • Άθικτος οίνος «Προφήτης»
    • Αρχέγονα εδάφη – 2021
    • Βαβέλ Ροζέ Ημίξηρο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου,
Μαλαγάρι, 83100, Σάμος

Γραμματεία: Τηλ. 22730-87510, info@samoswine.gr

Blog: samiaampelos.gr
FB: ΕΟΣ Σάμου / UWC Samos

Web page: www.samoswine.gr

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!