Παραλιακή ζώνη Καρλοβάσου – Πλύσιμο κοφινιών

SW_ROU~3

Μεγάλη σημασία είχαν πάντα στην καλλιέργεια και συγκομιδή του σαμιακού οίνου τα καλάθια και τα «κοφίνια». Στη Σάμο, στο τέλος κάθε μέρας του τρύγου, μετά τη ζύγιση και παράδοση των σταφυλιών οι αμπελουργοί φρόντιζαν να τα ξεπλένουν στη θάλασσα. Επρόκειτο για μια διαδικασία που δεν αμελούσαν και την έκαναν με μεγάλη προσοχή, ώστε να φεύγουν οι ξηρές ρόγες που υπάρχουν ενδιάμεσα στις βέργες καθώς και τα υπολείμματα του σταφυλοχυμού. Το αλάτι που ξηραινόταν πάνω στις βέργες της λυγαριάς, εμπόδιζε την ανάπτυξη μικροοργανισμών και εντόμων, οπότε τα κοφίνια είχαν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Η παραλία του Καρλοβάσου ήταν ένα από τα προσφιλή τους σημεία για αυτήν τη διαδικασία.

Παραλιακή ζώνη Καρλοβάσου – Πλύσιμο κοφινιών

Gallery

Pin It on Pinterest

Κοινοποίηση!